Czy to winna modów? Wywala na pulpit!!!

MojaUkrytaMoc
Nowonarodzony
Nowonarodzony
Posty: 129
Rejestracja: ndz sie 31, 2008 9:22 pm
Lokalizacja: Kórnik\Dziećmierowo

Czy to winna modów? Wywala na pulpit!!!

Postautor: MojaUkrytaMoc » pt maja 08, 2009 4:25 pm

Cześć mam mały problem. Otóż jak gram se w oblivionka, po jakimś czasie gra się zacina i wywala mnie na pulpit, wyskakuje jakiś błąd.
Cóż jak dobrze pamiętam jak gram bez modów, czyli oblivion i 2 dodatki, to nie mam takich problemów, czyli se gram i jest ok. Ale ostatnio wrzuciłem z 4 mody: nowa rasa, nowa zbroja dla złodziei i podmiana tekstur dla kobiet zbroi futrzanej i żelaznej. Kolejna rzecz ze mam polską wersję. Cóż czy da się coś temu zaradzić czy raczej nie. Bardzo proszę odpowiedz. :(

Awatar użytkownika
Eggy
Pradawny
Pradawny
Posty: 462
Rejestracja: pt maja 09, 2008 7:30 pm
Lokalizacja: Gdzieśtam. :P

Re: Czy to winna modów? Wywala na pulpit!!!

Postautor: Eggy » pt maja 08, 2009 5:02 pm

Może to właśnie z powodu polskiej wersji?
Bo jak mniemam mody masz angielskie, tak?
Niestety, musisz, albo samodzielnie przetłumaczyc mody, albo z owych modów zrezygnowac, a przynajmniej z tych, które sprawiają problemy.

Swoją drogą, ciekawe, czy ktoś wymylił Konwerter Ang-Pl dla Obka......
I once was an Adventurer, just like you. But then I took a fireball in my face.......
____________________________________________________
:twisted: Tako Rzecze Jarosław Wiesław!!! :twisted:

Tudzież Dur'zah Ammunsirnaabi, w PBFie.

Awatar użytkownika
Lothar
Moderator
Moderator
Posty: 328
Rejestracja: sob kwie 19, 2008 2:57 pm
Kontaktowanie:

Re: Czy to winna modów? Wywala na pulpit!!!

Postautor: Lothar » pt maja 08, 2009 5:27 pm

Użyj metody prób i błędów - wyłączaj po kolei mody i sprawdzaj czy dalej się wywala gra, czy też nie (ja tak robiłem :-P).
Ogólnie Mixer powinien się wypowiedzieć, bowiem ma większe doświadczenie z wersją PL Obliviona niż ja, jednak stawiałbym na problemy z nową rasą 8-)

Awatar użytkownika
Mixer
Administrator
Administrator
Posty: 435
Rejestracja: śr mar 26, 2008 6:09 pm

Re: Czy to winna modów? Wywala na pulpit!!!

Postautor: Mixer » pt maja 08, 2009 5:59 pm

hmm szczerze mowiac wczesniej nie zauwazylem tego tematu :P
a wiec jakie to mody i w ktorym momecie dokladnie pojawia sie blad.
@Eggy akurat w oblivionie jest inaczej niz w morku i nie trzeba "konwertowac" modow na wersje PL.
jak wiadomo w morku spolszczenie jest wladowane w plik glowny morrowind.esm w oblivionie zas jest osobno pod nazwa Oblivion_pl.esm. mody sa tworzone na glownym czyli oblivion.esm
wtedy mod ma "pierwszenstwo" i pliki z ktorych korzysta laduja sie jedynie z glownego esm obliviona. (przez co po wgraniu moda mozemy zauwazyc np angielskie nazwy lokacji) :D dlatego bledy z polskim obkiem a angielskim modem nie maja miejsca(owszem sa mody ktore wymagaja konwetowania ale jest ich malo) w sumie sam mam prawie 200modow i zaden nie rozwalil mi obliviona z powodu roznicy w wersji jezykowej(tjaaa najczesciej wystepujacymi bledami jest zla instalacja danego moda lub 2 rozne mody gryza sie ze soba badz tez brak patcha :D)
Obrazek

Awatar użytkownika
Eggy
Pradawny
Pradawny
Posty: 462
Rejestracja: pt maja 09, 2008 7:30 pm
Lokalizacja: Gdzieśtam. :P

Re: Czy to winna modów? Wywala na pulpit!!!

Postautor: Eggy » pt maja 08, 2009 6:03 pm

Meh, ja tam nie wiem, bo mam inglisz werszyn Obka, specjalnie dla Modów.....
I once was an Adventurer, just like you. But then I took a fireball in my face.......
____________________________________________________
:twisted: Tako Rzecze Jarosław Wiesław!!! :twisted:

Tudzież Dur'zah Ammunsirnaabi, w PBFie.

MojaUkrytaMoc
Nowonarodzony
Nowonarodzony
Posty: 129
Rejestracja: ndz sie 31, 2008 9:22 pm
Lokalizacja: Kórnik\Dziećmierowo

Re: Czy to winna modów? Wywala na pulpit!!!

Postautor: MojaUkrytaMoc » pt maja 08, 2009 7:39 pm

Cze. Dużo to ja modów na kompie nie mam, ale wypiszę:
HGEC_Body_v1dot17-15802, Female EyeCandy - Body Replacer (nude) 1.0, Chocolate_Elves_v14_OMOD-18247, ExnemEC_Rogue01-12959, YAARM_Fur_Armor_sans_Cleavage-22949, YAARM_Iron_Fixed-22809, corean-15568, Idles_Poses_Replace-16500 do tego przed chwilą ściągnąłem DeParallaxer i Streamline, które nieco pomogły. Wszystko instalowałem tak jak było w opisach tych modów. A do tego oczywiście Oblivion mod menager^^ Mam najnowszego patcha. Cóż trudno mi powiedzieć kiedy wyskakuje ten błąd, np. jak z kimś walczę (najczęściej przy walkach) albo jak wchodzą do innej lokacji albo jak robię szybki zapisz itd., nie jestem wstanie określić dokładnie kiedy mnie wywala, czasami szybko, czasami po dłuższej czasie gry. Trochę mnie to wnerwia, ale nic nie mogę poradzić :/
Kiedyś np. miałem jeden mod Ainmhi, rasę tylko jeden mod i też mnie wywalało na pulpit, nie wiem czy to przez kompa, ale przecież mam AMD Sempron Processor 2800+, 1 GB Ram i kartę graficzną radeon x800xt 256mb wiem tylko ze gra mi dobrze chodzi bez modów ale jak wrzucam jakiś mod to od razu zacina mi się gra i wyrzuca na pulpit :/ Cóż jak ktoś nie będzie mi mógł wstanie pomóc, to ok. Ale mam nadzieje ze pomoże.

Awatar użytkownika
Mixer
Administrator
Administrator
Posty: 435
Rejestracja: śr mar 26, 2008 6:09 pm

Re: Czy to winna modów? Wywala na pulpit!!!

Postautor: Mixer » pt maja 08, 2009 8:52 pm

za duzo masz tych modow podmieniajacych ciala. przesun oryginalny hg eyecandy na gore a najlepiej gdy masz ledwie kilka modow jak wspomnial Lothar
Lothar pisze:Użyj metody prób i błędów - wyłączaj po kolei mody i sprawdzaj czy dalej się wywala gra, czy też nie (ja tak robiłem :-P).


i tak tez polecam robic. nie wrzucac od razu kilkunastu modow lecz po np 5 a potem testowac. bedzie mniej do sprawdzania. ja niestety o tym nie pomyslalem i wrzucalem jak leci. odpalilem obka a tu same bledy i pulpit. read me nie mialem po co czytac gdyz zrobilem to wczesniej podczas instalacji wiec prawie 100 modow(uff dobrze ze nie tyle co mam teraz) musialem sprawdzac "recznie". teraz jako tako moj oblivion chodzi. choc i tak chcialbym go przeinstalowac ale za duzo roboty no i brak czasu x)
Obrazek

MojaUkrytaMoc
Nowonarodzony
Nowonarodzony
Posty: 129
Rejestracja: ndz sie 31, 2008 9:22 pm
Lokalizacja: Kórnik\Dziećmierowo

Re: Czy to winna modów? Wywala na pulpit!!!

Postautor: MojaUkrytaMoc » sob maja 09, 2009 6:53 pm

Mixer pisze:za duzo masz tych modow podmieniajacych ciala. przesun oryginalny hg eyecandy na gore a najlepiej gdy masz ledwie kilka modow jak wspomnial Lothar
Lothar pisze:Użyj metody prób i błędów - wyłączaj po kolei mody i sprawdzaj czy dalej się wywala gra, czy też nie (ja tak robiłem :-P).


i tak tez polecam robic. nie wrzucac od razu kilkunastu modow lecz po np 5 a potem testowac. bedzie mniej do sprawdzania. ja niestety o tym nie pomyslalem i wrzucalem jak leci. odpalilem obka a tu same bledy i pulpit. read me nie mialem po co czytac gdyz zrobilem to wczesniej podczas instalacji wiec prawie 100 modow(uff dobrze ze nie tyle co mam teraz) musialem sprawdzac "recznie". teraz jako tako moj oblivion chodzi. choc i tak chcialbym go przeinstalowac ale za duzo roboty no i brak czasu x)

Odinstalowałem grę, bo irytuje mnie już to ciągłe zacinanie się:
Taki błąd wyskoczył >>
Sygnatura błędu
AppName: oblivion.exe AppVer:1.2.0.416 Mod Name: oblivion.exe
ModVer:1.2.0.416 Offset: 00264ee3

Zainstaluje jeszcze raz grę.
oryginalny hg eyecandy na gore

co masz dokładnie na myśli, bo nie wiem gdzie mam przesunąć :?
Jak mam zainstalować mody by działały :/
Jak czytałem na jakimś forum (polecane mody) i było tam mody, jak je instalować itd.
I Female EyeCandy - Body Replacer jako pierwszy później, HGEC_Body.
Kolejny mod w opisie napisane było żeby działał Chocolate_Elves wymagany jest mod corean i najnowszy patch, później inne mody ExnemEC_Rogue dodaje dwie kobiece zbroje dla złodziejki, YAARM_Fur_Armor_sans_Cleavage-22949 i YAARM_Iron_Fixed-22809 te 2 mody zmieniają wygląd standardowych zbroi czyli futrzaną i żelazną, no Idles_Poses_Replace czyli zmiana animacji http://www.tesnexus.com/downloads/file.php?id=16500 wszystko instalowałem zgodnie z instrukcją.
Mam tylko te mody i nic więcej.


Wróć do „Oblivion - Pomoc techniczna”