Vvardenfellska Książka Kucharska

Awatar użytkownika
Eggy
Pradawny
Pradawny
Posty: 462
Rejestracja: pt maja 09, 2008 7:30 pm
Lokalizacja: Gdzieśtam. :P

Vvardenfellska Książka Kucharska

Post autor: Eggy » pt kwie 19, 2013 9:56 pm

Mała zabawa którą wydumałem, polega na wymyśleniu przepisu na danie, jakie by mogli jeść Dunmerowie i inne ludy Tamriel. Można używać składników Alchemicznych ze wszysktich TES'ów, nie tylko z Morka, a nawet własne inwencje. Wystarczy tylko trochę wyobraźni i fantazji. Przepis ma się składać z 3 części: Nazwa, składniki, i opis przygotowania. Żeby nie być gołosłownym, ja zacznę:

Przysmak Górnika.

To szybkie danie jest niezwykle popularne wśród hodowców kwama, oraz górników w Kopalniach Jaj.

Potrzebne są:

Trochę oliwy, Norskiego Smalcu lub innego tłuszczu,
2 Duże (lub 3 Małe) Jaja Kwama,
3 Kapelusze Hypha Facia,
1 bochenek chleba,
10 dag Bryndzy,
Sól i Pieprz do smaku.

Na Ognisku rozgrzać dużą patelnię z tłuszczem, kapelusze posiekać w kostkę, smażyć do zarumienienia. Po ok. 5 minutach wbić jaja, wymieszać, doprawić. Chleb pokroić w kromki, położyć nań plasterki bryndzy, grillować do roztopienia sera. Gdy na patelni jaja się zetną, zdjąć z ognia, podzielić na porcje, nałożyć na talerze lub miski. Podawać z grzankami.
I once was an Adventurer, just like you. But then I took a fireball in my face.......
____________________________________________________
:twisted: Tako Rzecze Jarosław Wiesław!!! :twisted:

Tudzież Dur'zah Ammunsirnaabi, w PBFie.

Awatar użytkownika
Bohdan
Sługus
Sługus
Posty: 174
Rejestracja: ndz sty 09, 2011 8:16 pm

Re: Vvardenfellska Książka Kucharska

Post autor: Bohdan » sob kwie 20, 2013 11:45 pm

To może ja, mówi się że prawdziwa sztuka (kulinarna) obroni się sama, ale nie przede mną.

Potrawa: Typowy posiłek typowego Nevarejczka.

Cza nam:

-łajno
-diamenty
-szmaragdy
-szafiry
-złom
-księżycowy cukier

Więc tak, łajno rozpuszczamy w wodzie na miękko jak jest twarde i smażymy na ognisku (zgadnijcie co jest paliwem), w trakcie dodajemy pokruszony złom i szmaragdy gotujemy przez jakieś 3 godziny, dodajemy cukru aby dało się przełknąć, spożywać w formie gulaszu.

Bon Appetite.
Tak mówią norskie legendy

Awatar użytkownika
Eggy
Pradawny
Pradawny
Posty: 462
Rejestracja: pt maja 09, 2008 7:30 pm
Lokalizacja: Gdzieśtam. :P

Re: Vvardenfellska Książka Kucharska

Post autor: Eggy » ndz kwie 21, 2013 10:40 am

Eeee... Dobra, ale następnie przepisy niech będą bardziej.... Realistyczne..... :?
I once was an Adventurer, just like you. But then I took a fireball in my face.......
____________________________________________________
:twisted: Tako Rzecze Jarosław Wiesław!!! :twisted:

Tudzież Dur'zah Ammunsirnaabi, w PBFie.

Awatar użytkownika
Bohdan
Sługus
Sługus
Posty: 174
Rejestracja: ndz sty 09, 2011 8:16 pm

Re: Vvardenfellska Książka Kucharska

Post autor: Bohdan » ndz kwie 21, 2013 10:55 am

Miały być w stylu morrowinda nie? Nie moja wina że tam się dało złom wpierniczać.
Tak mówią norskie legendy

Awatar użytkownika
Eggy
Pradawny
Pradawny
Posty: 462
Rejestracja: pt maja 09, 2008 7:30 pm
Lokalizacja: Gdzieśtam. :P

Re: Vvardenfellska Książka Kucharska

Post autor: Eggy » ndz kwie 21, 2013 5:22 pm

Kolejny przepis, tym razem na słodko:

Placek Czerniówkowy Cioci Mohry

Tradycyjny przepis z Tel Aruhn.

Składniki:

Ciasto:
Drożdże (ewentualnie kawałek ściany),
Duże jajo Kwama,
Mleko (Może być Guarze),
Mąka Wilczopszenna.

Nadzienie:
Jagody Czerniówki,
Rafinowany Księżycowy Cukier,
Wysuszona, Sproszkowana Maź Pędraka
Korzeń Trama.

Do miski wsypać Mąkę, Dodać Jajo i Mleko, trochę Księżycowego Cukru, wymieszać z drożdżami, odstawić do urośnięcia, na ok. 3 godziny. W międzyczasie rozgrzać patelnię, wsypać nań Jagody, dodać szczyptę sproszkowanego korzenia Trama (Należy uważać, gdyż jeśli doda się zbyt dużo Trama, Nadzienie będzie gorzkie) i stale mieszając, stopniowo dodawać cukru wymieszanego z Pędraczym Proszkiem, aż całość uzyska konsystencję galarety, wystudzić (używając słabego zaklęcia mrozu). Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie nierówne części, większą włożyć do natłuszczonej formy do placków, nałożyć nadzienie, z mniejszej części zrobić kruszonkę, przykryć nią placek. Piec w rozgrzanym piecu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia, pokroić. Podawać z Norskimi Lodami, lub bitą Śmietaną.
I once was an Adventurer, just like you. But then I took a fireball in my face.......
____________________________________________________
:twisted: Tako Rzecze Jarosław Wiesław!!! :twisted:

Tudzież Dur'zah Ammunsirnaabi, w PBFie.

Awatar użytkownika
Eggy
Pradawny
Pradawny
Posty: 462
Rejestracja: pt maja 09, 2008 7:30 pm
Lokalizacja: Gdzieśtam. :P

Re: Vvardenfellska Książka Kucharska

Post autor: Eggy » śr lis 20, 2013 8:51 pm

Norskie Lody, poularny deser wśród Norskich i Dunmerskich arystokratów, doskonałe z owocami, lub ciastkami.

Składniki:

Śmietana
Sole Mrozu
Pokruszony lód z Solstheim
Miód Pitny (Najlepiej Czarnej Róży)
Suszone Białe Algi znad Morza Upiorów
Rafinowany Księżycowy cukier

Przepis:

Śmietanę ubić z cukrem księżycowym, wlać do wyparzonego metalowego kubka, wymieszać z miodem, dodać szczyptę alg (które nadadzą lodom charakterystyczną konsystencję), ew. dodać jeszcze cukru do smaku, dobrze wymieszać. Kubek zamknąć i zapieczętować. Do dużego garnka wkładamy zapieczętowany kubek, i w całości obkładamy lodem wymieszanym z solami. garnek układamy na kole garncarskim, i energicznie obracamy ok. 15 minut. zrywamy pieczęci i nakładamy gotowe lody na talerze, przystrajamy świeżymi listkami mięty i jagodami śnieżynki/jałowca/czerniówki.
I once was an Adventurer, just like you. But then I took a fireball in my face.......
____________________________________________________
:twisted: Tako Rzecze Jarosław Wiesław!!! :twisted:

Tudzież Dur'zah Ammunsirnaabi, w PBFie.

agiersz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 0
Rejestracja: czw maja 08, 2014 1:33 pm

Re: Vvardenfellska Książka Kucharska

Post autor: agiersz » czw maja 08, 2014 1:47 pm

Ale żeś zabawę wymyślił :P

berenika27361
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 0
Rejestracja: śr lis 22, 2017 4:05 pm

Re: Vvardenfellska Książka Kucharska

Post autor: berenika27361 » pt gru 01, 2017 7:58 am

Brzmi to wszystko bardzo ciekawie :D.

ODPOWIEDZ